Zaburzenia odżywiania u diabetyków
12 marca 2010, 13:10Dr Deborah Young-Hyman, psycholog dziecięcy z Medical College of Georgia, badała związki między cukrzycą typu 1. a zaburzeniami odżywiania. Na początku zwróciła uwagę na fakt, że u diabetyków nie można stosować tych samych kryteriów, co u innych osób, ponieważ zaabsorbowanie jedzeniem stanowi część ich codzienności: muszą zwracać uwagę na dietę i jej wpływ na stężenie glukozy we krwi oraz wagę ciała.
Dowód we włosach
6 września 2010, 12:16Od jakiegoś czasu wiadomo, że chroniczny stres zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, ale dotąd naukowcy nie dysponowali biologicznym markerem, który pozwalałby ocenić jego długoterminowe natężenie. Akademikom z Uniwersytetu Zachodniego Ontario udało się jednak opracować metodę pomiaru stężenia hormonu stresu kortyzolu we włosach. W ten sposób będzie można ustalić, jak silne zdenerwowanie przeżywali chorzy w miesiącach poprzedzających np. zawał.
Dieta wysokotłuszczowa uszkadza neurony podwzgórza
9 czerwca 2011, 16:33U otyłych osób, które hołdują obfitującej w tłuszcze diecie, może dochodzić do uszkodzenia neuronów w podwzgórzowym ośrodku kontrolującym odżywianie. Nie wiadomo, czy jest ono trwałe.
Brud to zdrowie
26 marca 2012, 15:36Nie od dzisiaj wiadomo, że wczesna ekspozycja dziecka na bakterie pomaga we wzmacnianiu odporności i chroni przed rozwinięciem się w przyszłości astmy i alergii. Dotychczas jednak nieznany był sposób nabywania odporności. Naukowcy opisali właśnie mechanizm, który u myszy zapobiega rozwojowi astmy i wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
Nowe amerykańskie wytyczne dotyczące nadciśnienia
20 grudnia 2013, 12:32W USA zaaprobowano nowe zalecenia odnośnie do terapii nadciśnienia u ludzi powyżej 60. roku życia. Członkowie Eighth Joint National Committee skorygowali docelowe ciśnienia, do których powinno się dążyć w tej grupie wiekowej, do wartości poniżej 150/90 mm Hg, twierdząc, że badania pokazują, że starsi pacjenci dobrze funkcjonują na tym nieco wyższym poziomie. W innych grupach wiekowych celem są wskazania mniejsze niż 140/90 mm Hg.
Psy towarzyszą nam znacznie dłużej, niż sądzimy
22 maja 2015, 13:00Genetyczna analiza kości znalezionych w syberyjskiej wiecznej zmarzlinie wskazuje, że do udomowienia psów mogło dojść 27-40 tysięcy lat temu. Dotychczas sądzono, że współczesne psy oddzieliły się od wilków nie wcześniej niż przed 16 000 laty.
Pochodna naturalnego związku hamuje rozwój stwardnienia rozsianego
30 marca 2016, 12:53Jednorazowe doustne podanie zmutowanego cyklotydu, roślinnego polipeptydu cyklicznego, zapobiega u myszy rozwojowi stwardnienia rozsianego (SR).
Obszerna metaanaliza wykazała, że fluorowanie wody nie jest szkodliwe dla zdrowia
5 lipca 2017, 05:39Fluorowanie wody pitnej, mimo że stosowane od dziesiątków lat, wciąż wzbudza kontrowersje, a w wielu serwisach internetowych można przeczytać, że przyczynia się ono do rozwoju nowotworów czy obniżenia ilorazu inteligencji. Sprawę postanowił ostatecznie rozstrzygnąć australijski National Health and Medical Research Council (NHMRC)
Pompki – doskonały bezpłatny test oceny ryzyka chorób układu krążenia
20 lutego 2019, 13:44Zdolność do wykonania odpowiedniej liczby pompek może być darmowym sposobem oceny ryzyka chorób układu krążenia. Okazuje się, że aktywny mężczyzna w średnim wieku, który jest w stanie wykonać ponad 40 pompek ma znacznie mniejszą szansę, że w ciągu kolejnych 10 lat zapadnie na choroby układu krążenia, niż jego aktywny rówieśnik, zdolny do wykonania mniej niż 10 pompek.
COVID-19 często wywołuje objawy ze strony układu pokarmowego. Lekarze powinni brać to pod uwagę
19 marca 2020, 12:50Objawy ze strony układu pokarmowego pojawiają się w COVID-19 częściej, niż początkowo sądzono. Na łamach American Journal of Gastroenterology ukazały się wyniki szczegółowych badań przeprowadzonych przez ekspertów z Wuhan Medical Treatment Group for COVID-19.